Ikano Bank

ikano-bank

Det mange ikke vet er at Ikano Bank faktisk er eid av den svenske gründeren Ingvar Kamprad. Mannen som startet IKEA opprettet en bankfilial i 1995 og har siden den gang hatt en solid vekst i flere europeiske land – deriblant Norge. I skrivende stund tilbyr den svenskeide banken tjenester i Polen, Østerrike, Danmark, Russland, Finland, Sverige, Tyskland, Storbritannia og Norge. Men Ikano Bank er ikke bare en forbrukerbank som satser på privatmarkedet. Banken tilbyr nemlig ikke bare forbrukslån og kredittkort til privatkunder, men har også bedriftsavtaler med blant annet IKEA, Volkswagen, Audi og Lindex. Hvis enkelte kunder hos noen av disse bedriftene har behov for ekstern finansiering for å få et kjøp gjennomført, så vil man bli tilbudt en låneavtale gjennom Ikano Bank som har mer eller mindre de samme betingelsene som et vanlig forbrukslån.

Hvilke finansielle tjenester tilbyr banken i Norge?

På Ikanos nettsider prøver de selv å fremheve at de skiller seg ut fra andre banker i Norge. Dette gjør de ved å fremheve de lokale røttene til Småland i Sverige og blant annet skrive at ”vi er ingen tung forretningsbank som ble etablert på 1800-tallet”. Videre skriver de at Ikano er en bank som skal tilby ”enkle og attraktive finansielle løsninger til alle våre kunder”.

Banken tilbyr enkelt og greit tre hovedprodukter: forbrukslån, kredittkort og leasing. Forbrukslånet har et maksimalt lånebeløp på 400,000 og en nedbetalingsperiode på opp til 15 år. Det er veldig enkelt og oversiktlig å søke forbrukslån hos Ikano. Ikke bare får du umiddelbart vite både din nominelle og effektive rente, men de gir deg også en oversikt over hvor dyrt lånet ditt blir gjennom å opplyse om ”samlede omkostninger”. Her får man altså ingen overraskelser i form av skjulte gebyrer eller avgifter etter at man har sendt inn lånesøknaden. Tommel opp.

Under slagordet ”Hvorfor eie når du kan leie?” tilbyr Ikano leasingtjenester av ulike materialer. De nyter godt av samarbeid med et bredt spekter av store firmaer og har mange tilbud til deg som ønsker å leie bil/båt/snøfreser/etc. uten at du ønsker å kjøpe.

Men det er kredittkortet som i all hovedsak blir presentert som den beste avtalen man kan gjøre med Ikano. Ikano Visa er navnet på kredittkortet som ikke har noen årsgebyr, har inkludert reise- og avbestillingsforsikring og en hel haug med samarbeidsavtaler som sikrer deg gode rabatter gjennom det som kalles ”fordelsprogrammet”. Man vil også ha muligheten til å utsette betalingen i hele ni måneder (!) på alle kjøp over 2500 kroner. Det andre kredittkortet kalles Shell Mastercard og er primært et bensinkort som er gunstig å ha for deg som fyller drivstoff på Shell. Dette kortet har ingen klare fordeler ut over det at man får en god cashback-deal på alt drivstoff man fyller hos den nederlandske oljegigantens bensinstasjoner.

Hvilke fordeler får man ved å ta opp lån eller skaffe seg kredittkort hos Ikano?

Kredittkortfordelene er ganske klare. Ikano er en bank som har fokusert utrolig mye på å skaffe samarbeidsavtaler med store firmaer i det private næringslivet, noe som gir utslag i mange forskjellige rabatter hos firmaer som IKEA, Shell og Lindex. Dette er steder hvor mange nordmenn uansett handler i løpet av året. Og da kan det likeså greit være fint å få med seg noen rabatter på veien?

Forbrukslånet har forholdsvis normale rammer med en OK rente og fin mulighet for både lang og kort nedbetalingstid ut fra hva man selv ønsker. Ikanos nettside er veldig enkel å forholde seg til og man finner fort ut hvor mye lånet sånn cirka kommer til å koste til slutt. Beløpsgrensen på 400,000 ligger nøyaktig 100,000 kroner lavere enn de ”markedsledende” bankene i Norge, men det er svært få tilfeller der nordmenn faktisk har behov for usikret finansiering som overgår denne summen.